Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Pauze kopā ar alūksnieti Brigitu Skaistkalni! Gardas maltītes tavam priekam

Pildīta cūkgaļas fileja ar kartupeļiem

• 600 gramu cūkgaļas filejas,
• 2 tomāti,
• 100 gramu siera,
• 1 ēdamkarote augu eļļas,
• 2 ķiploka daiviņas,
• 2 ēdamkarotes sojas mērces, sāls, malti melnie pipari, kā arī 7 – 9 kartupeļi,
• 2 ēdamkarotes majonēzes vai trekna skābā krējuma,
• 3 ķiploka daiviņas, sāls, pipari.

Cūkgaļas karbonādes gabalu bez kaula noskaloju, apsusināju papīra dvielī un ar asu nazi iegriezu ik pa pusotram centimetram, taču – ne līdz galam.
Sajaucu spiedē sasmalcinātas pāris ķiploka daiviņas ar eļļu, sojas mērci un mazliet sāls. Ar šo maisījumu apsmērēju gaļu un atstāju iemarinēties apmēram pusstundu.
Kartupeļus notīrīju un sagriezu gabalos. Samaisīju majonēzi ar spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem, piejaucu kartupeļus, piekaisīju vēl sāli un piparus un atstāju tā arī aptuveni 30 minūtes.
Pēc tam katrā gaļas iegriezumā ievietoju pa plānai siera šķēlītei un tomāta ripiņai. Uzkaisīju arī sāli un piparus. No dubultā salocītas folijas izveidoju “laiviņu” un liku tajā sagatavoto gaļu, to pēc tam -mazliet ar eļļu ietaukotā veidnē. Līdzās izvietoju arī ar majonēzi un ķiplokiem samaisītos kartupeļus. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gandrīz stundu, līdz gaļa gatava.

***

Ceptu kabaču uzkoda

• 1 kabacītis,
• 200 gramu kūpinātu vistas šķiņķīšu,
• 100 gramu brinzas,
• 1 neliels sarkanais saldais pipars,
• 300 gramu šampinjonu,
• 1 sīpols,
• 2 ķiploka daiviņas,
• sāls, pipari,
• majonēze un augu eļļa pēc vajadzības.

Šādas “sviestmaizītes” ir viegli pagatavojamas un uzkodu galdā “aizies uz urrā” – tās gan kārdinoši izskatās, gan ir arī sātīgas un labi garšo.
Nomizotus sīpolus sasmalcināju un apcepu nelielā augu eļļas daudzumā, pievienoju kubiņos sagrieztus konservētos šampinjonus savā sulā (to, protams, nolēju) un cepu, līdz šķidrums iztvaikojis. Pēc tam pannas saturu atdzesēju.
Jauno kabacīti sagriezu ripiņās, uzkaisīju sāli un atstāju uz pusstundu bļodiņā, lai atsulojas, pēc tam nolēju izdalījušos šķidrumu, bet kabaci apcepu augu eļļā no abām pusēm. Riņķīšus vēl izliku uz papīra dvieļa, lai tur uzsūktos liekās taukvielas.
Atdalīju vistas gaļu no kauliem un sagriezu smalkos kubiņos. Arī saldo piparu bez sēkliņām un brin-zu - tāpat, bet ķiploku sasmalcināju spiedē. Šīs sastāvdaļas savienoju ar saceptajām sēnēm un sīpoliem, piekaisīju piparus un mazliet sāls, pieliku majonēzi un visu samaisīju.
Uz kabaču ripiņām izliku pa karotei pagatavoto salātu, rotāju ar sēnēm un zaļumiem.

***

Zemenes ar iebiezināto pienu

• Nelielas zemeņu ogas, iebiezinātais piens ar cukuru.

Tā kā aromātiskās un sulīgās zemenes augustā vēl ir nopērkamas, varbūt šī recepte noderēs pat šogad. Abas šeit izmantotās izejvielas nekad neesmu smādējusi, tādēļ, jau šo ogu sezonas beigās atradusi mazliet neparasto ideju, vēl steidzos to likt lietā. No iegādātajām skaistulēm atlasīju nelielākās, lai, noskalotas, uz papīra dvieļa apsusinātas un no kauslapiņām atbrīvotas, tās veselas labāk varētu savietot 250 mililitru tilpuma plastikāta kārbiņās. Pēc tam zemenes pārlēju ar saldinātu kondensēto pienu, kastītes aizvākoju un ievietoju ledusskapja saldētavā. Vēl gan nezinu, kā ogas smeķēs pēc atlaidināšanas, taču izskatījās ļoti kārdinoši. Varbūt arī šādi sagatavotas avenes būtu gardas?

Vietējās ziņas