Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Ienākas pirmās zemenes

Pircēji var izvēlēties mūsējās vai citu valstu ogas
Tas laikam būtu dīvaini, ja pirms Jāņiem dārzos nesārtotos zemenes. Zeltiņu pagasta piemājas saimniecībā "Bērziņi" sulīgās un smaržīgās ogas bauda jau vismaz nedēļu. Par spīti vēsajam pavasarim zemenes ienākušās agri.

Zemeņu raža nav liela
"Zemeņu raža nebūs tik bagāta kā citus gadus. Tagad ogas pakāpeniski gatavojas, bet laika apstākļi nav sevišķi labvēlīgi, jo ir maz saules un vēsas dienas. Laika apstākļi ir noteicošie, kas ietekmē ražu. Šķiet, ka lielos vairumos ogas nevarēs uzreiz nolasīt," spriež "Bērziņu" saimniece Agrita Šaicāne.

Viņa turpina audzēt zemeņu šķirnes, kuras ir gan agras, gan vidējas, gan vēlas. Tagad ir iegādātas jaunas šķirnes, lai varētu paplašināt zemeņu stādījumu platību. Taču arī to nogatavošanās laiks ir dažāds. Ogas pārdod galvenokārt Alūksnes tirgū, tāpēc A.Šaicāne uzskata, ka labāk ir gatavās zemenes nolasīt un realizēt pa daļām, nevis lielos daudzumos. Bažas varētu radīt pārlieks mitrums, kas sapūdētu zemenes uz lauka.

 

Cenu nosaka piedāvājums
A.Šaicāne spriež, ka cenu noteiks piedāvājums. Ja tas būs liels, tad, protams, nāksies pārdot lētāk. "Turklāt šajos smagajos ekonomiskajos apstākļos nevar prasīt par kilogramu zemeņu 7 līdz 10 latus, kā tas ir Rīgā. Mazpilsētā tik dārgas ogas nevar atļauties. Acīmredzot 2 līdz 3 lati būs maksimālā cena par kilogramu zemeņu," uzskata A.Šaicāne.

Virešu pagasta zemnieku saimniecības "Zemesziediņi" īpašnieks Vairis Vilemsons vērtē, ka zemenes būs gatavas nedēļas beigās. Viņaprāt, zemeņu raža būs apmēram tāda pati kā pērnvasar, taču avenes bargajā ziemā ir apsalušas.

"Zemenes tirgosim uz vietas saimniecībā, kā arī piedāvāsim apkārtējos pagastos. Uz Rīgas tirgu zemenes nav vērts vest, jo tur priekšā ir poļu ogas. Tām cena ir zemāka, nekā mēs varam atļauties piedāvāt. Būs jāpārdod par 2 latiem vai pat zemāk," secina V.Vilemsons. Acīmredzot nav piepildījusies prognoze, ka Polijā piedzīvoto plūdu dēļ zemenes varētu būr dārgākas nekā pērn. Tiek prognozēts, ka ap Jāņiem zemeņu cena varētu nokrist līdz pat latam.

 

Pircēju izvēle - lētāk vai labāk
Citās valstīs audzētās zemenes ir visu vietējo audzētāju lielākā rūpe. Turklāt daudzi ogu pārdevēji cenšas iegalvot, ka no Polijas un Lietuvas ievestās zemenes ir tepat augušas. Kā atšķirt vietējās ogas no importētajām? Zinātāji apgalvo, ka drošākā pazīme ir zemeņu smarža. Rūpnieciski audzējot zemenes lielās platībās, tiek izmantotas ķimikālijas, tāpēc ogām trūkst specifiskā aromāta, kā arī nav tik izteikta garša. Tās nebojājas istabas temperatūrā pat divas nedēļas. Turpretim, ja zemenēm minimāli izmantotas ķīmiskas vielas, tad tā nekad nebūs.

"Visdrošāk ir zemenes iegādāties no zināma audzētāja. Nav žēl maksāt nedaudz dārgāk par zemenēm, kuru garša ir lieliska, turklāt zinu, ka tās ir dabiskas un tāpēc vērtīgas," atzīst Austrumvidzemes Lauku attīstības biroja vadītāja Viola Kaparšmite.

 

Tomēr var arī saprast tos, kuri tirgū tikai kāri vēro vietējās zemenes, kas šobrīd maksā apmēram 4 latus kilogramā.

Vietējās ziņas