Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Skaistumkopšanas liegums atņem labās sajūtas

Valdība aicina nozares darbiniekus pieteikties atbalsta saņemšanai

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kaut arī valdības lēmums par dīkstāves atbalsta iespēju paplašināšanu skaistumkopšanas jomā strādājošiem ir vērtējams pozitīvi, kopumā situāciju nozarē tajā strādājošie vērtē kā arvien bezcerīgāku. Pati lielākā problēma ir neziņa – kad varēs atsākt darbu. Skaistumkopšanas pakalpojumu pietrūkst arī klientiem.

Finansiāli un emocionāli grūti

Alūksniete Iveta Bičkovska skaistumkopšanas nozarē strādā kā pašnodarbinātā un savu saloniņu iekārtojusi omulīgās, saulainās telpās ēkā virs Nodarbinātības valsts aģentūras. Viņa piedāvā manikīru un pedikīru, liek gēla nagus, gēla lakas pārklājumu, veic vaksāciju, uzacu un skropstu krāsošanu, ausu caurduršanu, permanento grimu. “Rudenī paguvu apgūt grima likšanas pamatus, kas ļoti iepatikās. Vēlos šīs prasmes nostiprināt, un tiklīdz situācija ļaus, sniegt arī vizāžista pakalpojumu,” Iveta plāno.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Plāni palīdz uzturēt mundrumu, taču situācija pašlaik esot ļoti bēdīga. “Tas ir gan finansiāli grūti, gan emocionāli grūti, un emocionālo spiedienu es izjūtu pat vairāk. Esmu cilvēks, kas ir pastāvīgā kustībā nevis mājās sēdētājs. Tagad gan manu ikdienu piepilda mazā meitiņa, un uzmanību prasa arī lielā meita, jo mācās mājās, bet darba trūkums nospiež un valda neziņa,” skaidro meistare.

Gan iztikas avots, gan sirdsdarbs

Līdzīgi jūtās arī skaistumkopšanas speciāliste Santa Reimane. Darbs skaistumkopšanā ir ne tikai vienīgais alūksnietes iztikas avots, bet arī sirdsdarbs. “Man ļoti patīk tas, ko es daru, skaistumkopšana ir mana stihija, man būtu grūti iedomāties sevi citā nozarē,” saka S. Reimane.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par decembri viņa kā patentmaksātāja saņēmusi dīkstāves pabalstu 219 eiro, ko izmantojusi komunālo maksājumu un telefona rēķina nomaksai, bet ikdienā dzīvo no iekrājumiem.

Viņu atgriežamies darbā gaida klienti, un tas palīdz saglabāt optimismu. “Daudzi saka, ka bez skaistumkopšanas var iztikt. Jā, var, bet tā mēs sev liedzam daudz labu sajūtu, un labās sajūtas mums dod pašapziņu un dzīvesprieku, kas savukārt atvaira slimības,” saka skaistumkopšanas meistare.

Mudina pieteikties atbalstam

Par atbalstu skaistumkopšanas nozarei pamazām tiek domāts, un tas vismaz nedaudz vieš cerības. Finanšu ministrija (FM) aicina skaistumkopšanas nozarē nodarbinātos vēl līdz 15. februārim pieteikties atbalsta saņemšanai par dīkstāvē pavadīto janvāri, par kuru pabalsts tiks izmaksāts atbilstoši nozarei izveidotajam paplašinātajam atbalsta pasākumam.

Jāatgādina, ka dīkstāves atbalstu var saņemt ne tikai skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji, bet arī to atbalsta personāls, ja vien 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī bija nodarbināts skaistumkopšanas nozares uzņēmumā vai arī darbojās kā pašnodarbinātā persona. Patentmaksātājam bija jābūt spēkā patentam 2020. gada augustā vai septembrī, vai oktobrī, vai novembrī, vai decembrī.

Atbilstoši pagājušajā nedēļā pieņemtajiem no 1. janvāra līdz brīdim, kad tiks atcelts aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, nozarē nodarbinātie var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un saņemt dīkstāves atbalstu. Par janvāri iesniegums iesniedzams līdz 15. februārim. Pieteikums jāiesniedz, aizpildot iesnieguma formu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Ministrijā uzsver, ka šajā gadījumā dīkstāves atbalsts jāpieprasa pašam darbiniekam, nevis viņa darba devējam.

Kas var saņemt atbalstu?

Atbalstu var saņemt skaistumkopšanas nozarē strādājošie darbinieki, pašnodarbinātie (VID reģistrēti saimnieciskās darbības veicēji un individuālie komersanti) un patentmaksātāji, ja darba devējs, pašnodarbinātā persona vai patentmaksātājs ir paziņojis Veselības inspekcijai par saimnieciskās darbības uzsākšanu skaistumkopšanas jomā.

Pēc FM skaidrotā, to var saņemt cilvēki, kas sniedz friziera, manikīra, pedikīra, masāžas, kosmetoloģijas, solārija, tetovēšanas, skarifikācijas, mikropigmentācijas, pīrsinga, publiskās lietošanas pirts vai publiskās lietošanas peldbaseina pakalpojumus, kā arī skaistumkopšanas uzņēmumos nodarbinātais atbalsta personāls.

Dīkstāves atbalsts nebūs mazāks par 500 eiro un lielāks par 1000 eiro par pilnu mēnesi. To nosaka atkarībā no nodokļu maksāšanas režīma. Turklāt skaistumkopšanas nozares darbinieks var saņemt gan atbalstu pie vairākiem darba devējiem, gan atbalstu kā pašnodarbinātā persona un patentmaksas maksātājs, tomēr jebkurā gadījumā summārais valsts atbalsts nevar būt lielāks par 1000 eiro par pilnu mēnesi.

Papildus dīkstāves atbalstam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķirs arī 50 eiro piemaksu par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru cilvēkam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Decembra atbalsts izmaksāts

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz 27. janvārim, izmaksājis visus par decembri pieteiktos dīkstāves pabalstus un algu subsīdijas, vēstī LETA.

Pabalsti izmaksāti visiem uzņēmumu darbiniekiem, pašnodarbinātajiem un patentmaksas maksātājiem, kuru iesniegumi tika saņemti noteiktajā laikā līdz 15. janvāra dienas beigām un kuri ir atbilduši pabalstu un subsīdiju izmaksāšanas kritērijiem.

Kopumā kopš dīkstāves pabalstu un algu subsīdiju izmaksu sākuma 2020. gada 1. decembrī izmaksas ir atteiktas 3,75% pieteikumu, kuri nav atbilduši kritērijiem. VID no 2020.gada 1. decembra līdz trešdienai, 27. janvārim, izmaksājis dīkstāves pabalstus un algu subsīdijas kopumā 27 365 263 eiro apmērā. Tostarp pēdējās dienas laikā izmaksāto dīkstāves pabalstu un algu subsīdiju apmērs pieaudzis par 271 991 eiro.

Atgādina par citiem atbalsta pasākumiem

VID atgādina, ka joprojām ir spēkā arī virkne atbalsta pasākumu nodokļu jomā, kas stājās spēkā 2020. gada martā, pirmās ārkārtējās situācijas laikā, piemēram, nodokļu samaksas termiņa pagarināšana līdz trim gadiem, ātrāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas atmaksa, iespēja nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus un citi.

Aicina piedalīties tiešsaistes seminārā 4. februārī

Lai skaidrotu, kādi tieši dīkstāves atbalsta pasākumi pieejami un kā tiem pieteikties, VID 4. februārī rīko bezmaksas tiešsaistes semināru “Dīkstāves atbalsts skaistumkopšanas speciālistiem un citiem nozares darbiniekiem”.

Tiešsaistes seminārs būs skatāms 4.februārī no plkst.10 VID kontā sociālajā platformā “Facebook” un “Youtube”.

Seminārā tiks stāstīts par to, cik liels ir atbalsts un kam pieejams, kā pareizi iesniegt pieteikumu Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) un kādi ir kritēriji atbalsta saņemšanai.

Tāpat visa aktuālā informācija par VID sniegto dīkstāves atbalstu pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Covid-19” gan latviešu, gan krievu valodā.

Vairāk par to kā klājas Alūksnes skaistumkopšanas meistariem – 26. janvāra “Alūksnes un Malienas Ziņās.”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.