Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Stirnas gaļa ar balzama mērci

700 g stirnas muguras bez kauliņa, divas ēdamkarotes augu eļļas, neliela selerijas sakne, divi burkāni, četri āboli, sešas ēdamkarotes kartupeļu biezeņa, 200 mililitru karstvīna, astoņas kadiķogas, četri zariņi rozmarīna, pipari.

700 g stirnas muguras bez kauliņa, divas ēdamkarotes augu eļļas, neliela selerijas sakne, divi burkāni, četri āboli, sešas ēdamkarotes kartupeļu biezeņa, 200 mililitru karstvīna, astoņas kadiķogas, četri zariņi rozmarīna, pipari, 800 mililitru liellopa gaļas buljona, 450 mililitru pussausā sarkanvīna, salvijas zariņš, timiāna zariņš, ēdamkarote cukura, divi šalotes sīpoli, četras ēdamkarotes saldētu meža ogu, 40 mililitru melnā balzama, anīss.
Mērci gatavo dienu pirms pārējā ēdiena. Katliņā ieber cukuru un uz mazas uguns, strauji maisot, izkausē. Pievieno veselus šalotes sīpolus un maisot minūti pakarsē. Sīpoli karamelizēsies. Pielej sarkanvīnu, iemet timiāna zariņu, četras kadiķogas un salviju. Vāra uz lēnas uguns, kamēr iztvaiko puse no šķidruma. Pielej buljonu un turpina vārīt uz lēnas uguns, kamēr lielākā daļa šķidruma iztvaikojusi.
Ēdiena pasniegšanas dienā stirnas muguru ierīvē ar saberztām garšvielām un sāli. Pannā sakarsē eļļu un gaļu strauji no abām pusēm apcep. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un apcepto gaļu tajā ievieto uz septiņām minūtēm. Gatavo dārzeņus.
Sakņu seleriju un burkānu sagriež stienīšos. Sālsūdenī vāra piecas minūtes. Traukā samaisa četras ēdamkarotes karstvīna un četras ēdamkarotes iepriekšējā dienā sagatavotās sarkanvīna mērces.
Tīrā cepešpannā liek vārītās saknes un pārlej tās ar karstvīna un sarkanvīna mērces maisījumu. Cep 20 minūšu.
Nomizotiem āboliem izņem serdi. Katru sagriež aptuveni trīs centimetrus biezos gredzenos. Karstvīnu ielej traukā, pievieno anīsu un liek karsēties. Ābolu gredzenus pa vienam vāra karstvīnā, 7 minūtes.
Izcepto stirnas muguru sagriež šķēlēs. Uzkarsē atlikušo sarkanvīna mērci, pievieno balzamu, meža ogas un vāra aptuveni 5 minūtes. Šķīvī kārto izceptās selerijas un burkānus, virsū liek sagriezto stirnas muguru. Blakus novieto karstvīnā vārīto ābolu gredzenus, pāri liek siltu kartupeļu biezeni un pārlej ar meža ogu mērci.

Citu datumu laikraksti

  • Pirms iedegas jāņugunis

    Alūksnes rajona pansionātā “Alūksne” šī vasara ienākusi ar jaunām vēsmām - sakārtoti sanitārie mezgli, pašu spēkiem izremontētas trīs klientu...

  • Sāk gatavoties Eiropas čempionātam

    Alūksnes pilsētas domē 7.jūnijā notika pirmā darba grupas sanāksme par Eiropas čempionāta JT-250 motorlaivu klasē un Latvijas čempionāta visās laivu...

  • Pirks zemi Alsviķos

    Valdība šonedēļ apstiprināja valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” ieceri pirkt 20 zemes vienības, tostarp Alsviķu pagastā.Valdība šonedēļ...

  • Bejas skola svinēs 140.jubileju

    Bejas pamatskola šovasar 4.augustā pie sevis gaidīs ikvienu absolventu un kādreizējo darbinieku, jo skola šogad svin 140 gadu jubileju.Bejas...

  • Jaunieši diskutē par problēmām izglītībā

    Mācību gada nogalē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā norisinājās jauniešu forums.Mācību gada nogalē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā...

  • Būs Pasaku pusstundas

    Virešu pagasta bibliotēkā šonedēļ sāks jaunu tradīciju – katras nedēļas trešdienā pulksten 14.00 bibliotēkā tiks gaidīti pagasta bērni uz Pasaku...