Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Piparkūku mīklu gatavosim paši

Tradīcija rīkot tirdziņus labu laiku pirms Ziemassvētkiem nākusi no agrākiem laikiem.

Tradīcija rīkot tirdziņus labu laiku pirms Ziemassvētkiem nākusi no agrākiem laikiem. Līdzīgi ir ar Ziemassvētku kāruma - piparkūku - mīklas gatavošanu. Jāpiebilst, ka tam ir tehnoloģiska nepieciešamība. Mīklai vismaz nedēļu jānostāvas, jo tikai tā garšvielu ēteriskās eļļas vienmērīgi sadalās visā masā.
Mūsu senči par kanēli, krustnagliņām, koriandru un pipariem zināja maz vai nezināja neko, bet šodien bez to smaržas Ziemassvētki nav iedomājami tāpat kā bez rotātas egles. Ikdienas darbi un steiga piparkūku mīklu liek iegādāties veikalos, arī piedāvājums ir plašs. Tomēr piparkūkas, ceptas no pašu gatavotas mīklas, noteikti būs garšīgākas, jo tās būs īpašas. Tāpat kā kleita, kas nevis pirkta, bet šūta pēc individuāla pasūtījuma.
Tāpēc piedāvājam vienu no daudzajiem piparkūku mīklas pagatavošanas variantiem. Varbūt daudzām no jums tas nebūs nekas jauns, bet, iespējams, kādai šie Ziemassvētki būs piparkūku "pirmizrāde" .
Cieto piparkūku mīkla
Piparkūku mīklas pagatavošanai nepieciešams: kilograms kviešu miltu, 250 gramu sviesta vai margarīna, pusglāze augu eļļas, glāze iesala ekstrakta vai kvasa koncentrāta, divas olas, puskilograms cukura, aptuveni piecas tējkarotes sasmalcinātu garšvielu maisījuma (melnie un smaržīgie pipari, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, koriandrs) un tējkarote sodas. No šīm sastāvdaļām iznāk aptuveni divi kilogrami mīklas.
1. Cukuru ber alumīnija katliņā un karsē līdz tas paliek brūns un šķidrs.
2. Katliņu noceļ no uguns un izkausētajam cukuram, griežot gabalos, pievieno sviestu. Samaisa.
3. Maisot pielej eļļu un pieber garšvielas.
4. Katliņu atkārtoti uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno iesala ekstrakta vai kvasa koncentrātu.
5. Katliņu atkal noņem no uguns. Karstajā masā iekuļ aptuveni pusi no miltu daudzuma. Labi samaisa un ļauj nedaudz atdzist.
6. Kamēr masa dziest, sakuļ olas. Tās pievieno padzisušajai masai. Samaisa. 7. Pievieno sodu un samaisa vēlreiz.
8. Emaljētā traukā saber atlikušos miltus. Tiem virsū lej masu no katliņa. Maisa un veido viendabīgu mīklu. Mīcīšanu pabeidz ar rokām. Mīkla gatava tad, kad ir spīdīga, nelīp pie rokām un " atlec" no trauka sienām.

Citu datumu laikraksti

  • Latviju pazīst 7 procenti ES iedzīvotāju

    Latviju pazīst tikai septiņi procenti ES dalībvalstu iedzīvotāju, secināts ES socioloģiskā dienesta "Eurobarometer" decembra izlaidumā "Eiropas...

  • Turpina braukt dzērumā

    No 12. līdz 14.decembrim Alūksnes rajonā reģistrēti seši ceļu satiksmes negadījumi, četri no tiem - Alūksnē.No 12. līdz 14.decembrim Alūksnes rajonā...

  • Apzog dārza mājiņas

    Alūksnes rajona policijas pārvalde informē iedzīvotājus, ka apzog dārza mājiņas.Alūksnes rajona policijas pārvalde informē iedzīvotājus, ka apzog...

  • Operācijas cena var būt dažāda

    "Laikrakstā "Alūksnes Ziņas" bija informācija "Iedzīvotājiem piedāvā veikt operāciju ar laparoskopu"."Laikrakstā "Alūksnes Ziņas" bija informācija...

  • Dokumenti jāiesniedz laikus

    Darām zināmu, ka sakarā ar darbdienas pārcelšanu no 30. decembra uz 28.decembri, pēdējais dokumentu iesniegšanas termiņš akcīzes nodokļa atmaksai par...

  • Bērniem dāvina Ziemassvētku prieku

    Liepnas internātpamatskolas un Gaujienas bērnunama 25 bērni vecumā no četriem līdz sešiem gadiem bija aicināti uz galvaspilsētu, kur TV3 raidījuma...

  • Lietas dažādām situācijām

    Laukā pamazām kļūst aukstāks. Ziemelis kļuvis tik uzmācīgs, ka nekaunas līst aiz apkakles, liekot cilvēkam nepatikā drebināties un raudzīt pēc...

  • Konkurss noslēdzies

    Finišējis Gulbenes bērnu bibliotēkas konkurss "Ko sveiksim Zirga gadā?".Finišējis Gulbenes bērnu bibliotēkas konkurss "Ko sveiksim Zirga...

  • Celsim māju no pamatiem!

    Diemžēl tā jāsaka Cesvaines pils atjaunošanas sakarā, kaut uguns nopostījusi tikai pils jumtu.Diemžēl tā jāsaka Cesvaines pils atjaunošanas sakarā,...