Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Piparkūkas taisu tā!

Mīklai – 500 g sviesta (vai puse margarīna), 0,5 l iesala ekstrakta, 400 g cukura, 3 olu dzeltenumi + 1 vesela ola, 1,2 kg miltu, 3 ēd.k. medus, garšvielas: 2 paciņas gatavās piparkūku garšvielas + vismaz pa pustējkarotei ingvera (labāk svaiga), koriandra, melno piparu, smaržīgo piparu, kardamona, krustnagliņu un kanēļa (visu samaļ), 1 ēd.k. stipra degvīna, 1 tējk. cepamā pulvera. Var iztikt ar gatavajām piparkūku garšvielām, tikai tad tās nebūs tik piesātinātas ar garšām un smaržām.
Katlā izkausē sviestu, pielej iesala ekstraktu, medu, pieber pusi cukura, pievieno garšvielas. Visu uzkarsē maisot. Karstam pieber pusi miltu. Samaisa. Olas sakuļ ar otru pusi cukura, pieber cepamo pulveri un pievieno uzkarsētajai mīklai, pieber atlikušos miltus. Cītīgi sajauc. Izveidojas vijīga mīkla (nenobīstieties, ka tā nav stingra!), kuru saveļ kukulīšos, ietin pārtikas plēvē un novieto vēsumā, lai nobriest. Cept vislabāk otrā dienā vai pat vēlāk. Sanāk apmēram 3 kilogrami piparkūku.
Reizēm pirktā piparkūku mīkla liekas sausa un pliekana. Es to sagriežu gabaliņos un karsējot pievienoju katliņā, kur gatavoju savu piparkūku mīklu. Tad drusciņ vairāk pievienoju taukvielas un garšvielas, un rezultāts ir ļoti labs.

Citu datumu laikraksti

  • Dzērveņu pīrāgs

    Dzērveņu pīrāgs

    Vajag: 200 g sviesta, 200 g biezpiena, 1 glāzi cukura, 1 tējkaroti sodas vai cepamā pulvera, 1/2 tējkaroti citronskābes, 2 glāzes miltu, 4 olas,...

  • Noskaidro labākos

    Noskaidro labākos

    Ziemeru 29.mazpulks šogad svin 15 gadu jubileju. Tikpat gadu ir mazpulka iedibinātajai tradīcijai - konkursam “Zemes meita un Zemes dēls”. Sākotnēji...

  • Meklē dziļāk “Alūksnes Ziņās”!

    Norādiet lappusi un raksta nosaukumu, kurā ir šāds teikums: “Tagad jau ir pierasts.”Atbildēt var līdz otrdienas pulksten 17.00 pa e-pastu...

  • Smags mantojums – radīt un saglabāt skaisto 6

    Smags mantojums – radīt un saglabāt skaisto

    Šis ir adventes jeb gaidīšanas un tikšanās laiks, kas nav iedomājams bez adventes vainagiem. Aplis ir mūžīga ritējuma zīme, un sveces, kuras...

  • Izdod unikālu grāmatu

    Izdod unikālu grāmatu

    Šonedēļ Alūksnē notika Alūksnes novada pašvaldības finansētās un apgāda “Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstis” izdotās grāmatas “Kultūrvēstures avoti...

  • Biešu salāti

    Biešu salāti

    Salātiem vajadzēs 3 kg sarkano biešu, 800 g burkānu, 800 g sīpolu, 500 g paprikas, 1 kg tomātu, 5 ēdamkarotes sāls, 6 ēdamkarotes cukura, 0,5 l...

  • Muzejam jauna vadītāja

    Muzejam jauna vadītāja

    Vakar, ar deputātu balsojumu 14 par un 1 pret, par jauno Alūksnes muzeja vadītāju tika apstiprināta Marita Oldere.Pieteikšanās vakantajai muzeja...

  • Afiša

    29.novembrī ◆ 16.00 Apes bibliotēkā viesosies Trapenes pagasta muzejs ar novadniekam Ojāram Vācietim veltītu uzvedumu „…es tev dāvinu laiku”....

  • Gremdēties mierā

    Gremdēties mierā

    21.decembrī pulksten 14.00 Alūksnes Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīcā skanēs Latvijas Nacionālās operas solistes Evitas Zālītes, grupas “Pērkons”...