Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Improvizēts sautējums

Tas sākās ar mazu kancīti žāvētas krūtiņas ledusskapī. Viesi bija aizbraukuši, uz veikalu doties vēlā svētdienas pēcpusdienā īsti negribējās (tā ir vērā ņemama atšķirība, dzīvojot pilsētās vai laukos, – veikals nav gluži rokas stiepiena attālumā, un nereti drīzāk gribas izdomāt ko pagatavojamu vakariņām, nekur nedodoties). Vasaras pluss ir tas, ka, pat ledusskapī gaudojot vējam, dārzā var atrast ko nebūt ēst taisāmu.
Bez minētā žāvētā cūkgaļas gabaliņa ledusskapī atradās apvītusi puspaprika, no pusdienām pāri palikuši vārīti kartupeļi un sauja olīvu, ko viesi nebija notiesājuši.
Kad uzliku apcept sīpolus un mazos gabaliņos sagrieztu žāvējumu, īstas idejas par ēdienu vēl nebija. Tad radās doma izvārīt nedaudz sviesta pupiņu. Tikmēr apceptajai gaļai pievienoju papriku. No kādas citas reizes bija aizķērusies trešdaļa dzeltena kabača, bet, lai glītāks skats un krāšņāks sautējums, tam uz pannas pievienoju vienu mazu zaļu cukīni. Turpat nonāca pāris daiviņas rupji sagriezta ķiploka.
Ledusskapī vēl atradās burciņa ar garšaugu eļļas pārpalikumu. Tajā pirms tam bija iemarinēti artišoki. Parasti šādas eļļiņas, kurās peldējušas, piemēram, siera bumbas, artišoki vai kaut kas cits, ārā neleju. Tās vēl burvīgi izmantojamas, piemēram, pievienojot mazliet etiķa vai citronu sulas, salātu mērcēm. Šajā gadījumā eļļa savu garšas niansi varēja piešķirt sautējumam.
Tikmēr izvārījušās bija sviesta pupiņas, un arī tās nokļuva pie dārzeņiem uz pannas. Piegriezu vēl dažus ķiršu tomātiņus. Pašās beigās pievienoju vārītos kartupeļus (tie jāliek noslēgumā, lai viss nepārvēršas putrā) un sakapātus garš­augus (kas nu mājās bija – baziliku, pētersīļus un timiānu). Brītiņu vēl pacepu. Mazliet pievienoju sāli un maltus melnos piparus. Un, lūk, gards, krāsains un vasarīgs sautējums bija tapis, veiksmīgi izmantojot dažādus pārtikas pārpalikumus.

— Agnese Leiburga

Citu datumu laikraksti

  • Meklējot sevī  pateicīgu cilvēku

    Meklējot sevī pateicīgu cilvēku

    Svētki ir visnotaļ vienkārša padarīšana, ja skatāmies uz tiem, neiedziļinoties detaļās. Tas ir notikums, kurā kāda sabiedrības daļa tiek labi...

  • Nepilngadīgo noziedzība

    Likums paredz, ka bērniem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīviem pārkāpumiem primāri jāpiemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi,...

  • Pilsēta jāsāk kopt jau pie robežas

    Paldies par jaukajiem un skaistajiem Alūksnes pilsētas svētkiem! Paldies visiem, kuri strādāja, lai svētki notiktu un izdotos! Alūksnes pilsēta ir...

  • Pilsētai svētkos

    Mūsu skaistā miera osta Alūksne atkal svin svētkus, pulcējot alūksniešus un novadniekus, ļaujot piedzīvot priecīgu atkalredzēšanos. Un mēs,...

  • Lepni par savu pilsētu

    Alūksne kļūst sirdij tuvāka ik dienu, un šī apjausma savu augstāko punktu sasniegs tieši pilsētas svētku laikā. Kas noticis kopš aizvadītajiem...

  • Alūksnes pilsētas svētkos būs satiksmes ierobežojumi

    Alūksnes pilsētas svētku dienās – no 3. līdz 5.augustam - Alūksnē būs satiksmes ierobežojumi. Ņemot vērā notiekošos pārbūves darbus, satiksmei ir...

  • Ērmaņu muižā būs Etnonakts

    Svinot Latvijas simtgadi un laikā, kad palikušas simts dienas līdz valsts dzimšanas dienai,  11.augustā daudzviet Latvijā notiks Latvijas simtgades...

  • Lustēs sešās Latvijas simtgades zaļumballēs

    Svinot Latvijas simtgadi un laikā, kad palikušas simts dienas līdz valsts dzimšanas dienai,  11.augustā daudzviet Latvijā notiks Latvijas simtgades...

  • Stiprie Ilzenē izaicina paši sevi 6

    Stiprie Ilzenē izaicina paši sevi

    Apvidus šķēršļu pārvarēšanas sacensības “Stipro skrējiens Ilzenē. Melnupes kauss” jau ir kļuvušas par tradīciju, kas noris astoto gadu un piesaista...