Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Pēc svētkiem jādzer ūdens un jāizkustas

Svētku laikā gremošanas sistēmai ir papildu slodze
pat tad, ja tiek sekots līdzi šķīvja saturam un ēdiena daudzumam. Visbiežāk tāpat tiek uzņemts treknāks un smagāks ēdiens, turklāt vairāk pārtikas nekā ikdienā. Aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite
Mārīte Šukele skaidro,
ka kuņģa un zarnu trakta darbības veicināšanai vislabāk dzert daudz ūdens un izkustēties, kā arī svētku laikā un uzreiz pēc tiem iekļaut ēdienkartē dažādus gremošanu veicinošus ārstniecības augus, garšvielas, augļus un dārzeņus.

“Svētku laiks ir pamatīgs izaicinājums gremošanas sistēmai, tāpēc, jo vairāk tiks piedomāts par tās atslogošanu, jo vieglāk organismam būs veikt savas funkcijas un arī pašsajūta būs labāka. Papildu ieguvums kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai ir dažādu garšīgu un organismam draudzīgu produktu iekļaušana svētku ēdienkartē. Gremošanai labvēlīgie produkti spēj novērst vēdera uzpūšanos un spazmas, paātrina vielmaiņu, veicina tauku šķelšanos, kā arī mazina pārēšanās sajūtu,” skaidro farmaceite.
Produkti, ko ieteicams iekļaut ēdienkartē:

Ūdens
Papildus dažādiem saldinātiem vai stiprinātiem dzērieniem obligāti jādzer arī ūdens. Ūdenim būtu jābūt siltam vai remdenam, tam var pievienot citronu, kas palīdzēs attīrīt organismu no uzkrātiem vielmaiņas blakusproduktiem, un medu, jo tas palīdzēs neitralizēt gāzes gremošanas sistēmā.

Garšvielas
Garšvielas ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet arī samazina vajadzību pēc sāls  pievienošanas ēdienam. Gremošanas sistēmai vērtīgākās garšvielas:
Melnie pipari – tie veicina siekalu un kuņģa sulas izdalīšanos, kā arī gremošanas enzīmu sekrēciju. Pipari jāsasmalcina tieši pirms pievienošanas ēdienam, pretējā gadījumā tie nespēs sniegt vajadzīgo efektu.
Koriandrs – tā sēklu eļļa novērš spazmas un atslābina gremošanas orgānu muskulatūru.
Ingvers – novērš gāzu uzkrāšanos un spazmas vēdera dobumā, mazina nelabumu, paātrina vielmaiņas darbību, kā arī veicina sāta sajūtu.
Ķiploks – uzlabo tauku šķelšanu un izvadīšanu no organisma.
Kanēlis – regulē insulīna līmeni asinīs, paātrina vielmaiņas darbību.
Ķimenes – palīdz mazināt vēdera uzpūšanos, samazina rūgšanas procesus zarnās, nomierina spazmas, novērš gāzu uzkrāšanos, atraugas, pārēšanās sajūtu.
Rozmarīns un kardamons – šie abi garšaugi palīdzēs novērst vēdera uzpūšanos.

Tējas
Piparmētru tēja – novērš gāzu uzkrāšanos, mazina kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus.
Kumelīšu tēja – būs piemērota, lai mazinātu vēdera uzpūšanos un spazmas, uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, veicinātu žults izdalīšanos.
Ingvera tēja – novērš sliktu dūšu, atslābina kuņģa muskuļus, mazina gāzu veidošanos un vēdera pūšanos, kā arī stimulē un paātrina vielmaiņas procesus.
Ķimeņu tēja – palīdz mazināt smaguma sajūtu, kad ieēsts par daudz un ēdiens bijis par smagu un treknu, novērš gāzu veidošanos.

Augļi
Citroni – uzlabo gremošanu, stimulē gremošanas sulu sekrēciju, mazina vēdera uzpūšanos, nelabumu, grēmas un aizcietējumus. Citrona lielākā priekšrocība ir tā spēja veidot sārmainu vidi organismā. Lai arī citrona garša ir skāba, tomēr gremošanas procesā veidojas sārmaina viela (citrāts), kas piešķir veselīgu sārmainību organisma iekššūnu šķidrumam. Ne velti citrons ir plaši izplatīts kulinārijā kā saldu, tā sāļu ēdienu gatavošanā, turklāt tam ir arī dažādas citas priekšrocības, piemēram, spēja mazināt eļļainu garšas sajūtu – tāpēc to plaši izmanto dažādās salātu mērcēs.
Banāni – tajos esošās šķiedrvielas palīdz zarnām darboties pareizi, atvieglo to funkcijas un mazina aizcietējumu rašanos. Banāni darbojas arī kā prebiotiķi (vielas, kas veicina noteiktu baktēriju augšanu), stimulējot labvēlīgo baktēriju augšanu zarnās. Papildus šīm labajām īpašībām to sastāvā esošais kālijs līdzsvaro uzņemto sāls daudzumu.
Āboli – satur pektīnu (šķiedrvielu veidu, kas darbojas kā prebiotikas), kas nozīmē, ka āboli baro labās baktērijas zarnu traktā.
Mandarīni – uzlabo vielmaiņas procesus.

Skābēti, fermentēti, raudzēti produkti
Fermentēti produkti palīdz atjaunot baktēriju līdzsvaru zarnu traktā, uzlabo gremošanas procesus. Skābēti un raudzēti produkti ir arī lielisks enzīmu avots, kas nepieciešami, lai sagremotu, absorbētu un izmantotu ar ēdienu uzņemtās uzturvielas.
Skābēti kāposti –  tie satur daudz labvēlīgo baktēriju, kuru ietekme uz veselību patiesībā ir nenovērtējama. Papildus savām probiotiskajām īpašībām (probiotiķi – dzīvi mikroorganismi, kas labvēlīgi ietekmē organisma darbību) skābētie kāposti ir bagātīgs šķiedrvielu avots.
Skābēti gurķi – lielisks veselīgo probiotisko baktēriju avots, kas uzlabo gremošanas trakta veselību.
Jogurts – arī viens no efektīvākajiem probiotiku avotiem, satur pienskābes un bifidobaktērijas.
Kefīrs – satur pienskābi, kas novērš pūšanas procesus, tā pasargājot organismu no nevēlamu vielmaiņas produktu uzkrāšanās, kas var izraisīt dažādas saslimšanas. Kefīrs satur ievērojamu daudzumu salikto ogļhidrātu un ogļhidrātu polimērus oligosaharīdus, kas baro labvēlīgās baktērijas.

Sagatavojusi Sandra Apine

Izklaide