Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Palūkosimies alūksnietes Brigitas ''Ķēķa stāstos"

Nu jau, vasaras sākumā, varam pagatavot sātīgu maltīti, izmantojot arī svaigos dārzeņus un zaļumus. Nesen baudīju garšīgus
šķiņķa salātus ar redīsiem un gurķiem. 

Olas nolobīju un sagriezu. Tāda paša lieluma kubiņos sagriezu arī šķiņķi un svaigos gurķus. Redīsus nomazgāju un sagriezu plānās ripiņās. Sasmalcināju zaļumus. Visas sastāvdaļas liku bļodā, piekaisīju sāli, piparus, pievienoju majonēzi kopā ar skābo krējumu (lai tā “vieglāka) un samaisīju. Rotājumam – lapu salāti un ēdiena sastāvā ietilpstošās izejvielas.

Ceptas krabju nūjiņas 
arī dažādos ēdienkarti, un, ja nu reiz par akcijas cenu tās ir tikušas iegādātas, var arī noderēt, jo šādi tās ir pavisam viegli pagatavojamas.
Nūjiņas izlobīju no iesaiņojuma, katru vispirms apmērcēju sakultā olā, pēc tam apviļāju rīvmaizē, tad – atkal olā un vēlreiz – rīvmaizē. No abām pusēm apcepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu, līdz tās zeltainas. Galdā labāk celt karstas, taču arī padzisušām nav ne vainas.

Pašas gardākās biskvīta mīklas ruletes meklējumos šoreiz tapa rulete ar rabarberu un svaigu zemeņu krēmu. 
Olu baltumus ar sāli saputoju stingrās putās – tiem virspusei jābūt spīdīgai un tie nedrīkst krist ārā no apgāztas bļodas. Dzeltenumus savukārt saputoju ar cukuru, vaniļas cukuru un 2 ēdamkarotēm ūdens. Tiem piekaisīju kopā ar cieti un cepamo pulveri izsijātus miltus. Visbeidzot masā pa daļām viegli iecilāju saputotos olu baltumus.

Plāti izklāju ar cepampapīru, ko viegli ietaukoju ar augu eļļu. Uz tās izlīdzināju mīklu un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties minūtes 15 – 20. Pēc tam gatavo biskvītu pārsedzu ar samitrinātu cepamā papīra loksni un dvieli un apvērsu otrādi. Noņēmu virspusē nonākušo pirmo cepamo papīru, ar dvieļa palīdzību biskvītu sarullēju un liku, lai atdziest.

Tā kā zināju, ka cepšu šādu gardumu, rabarberus jau iepriekš sagatavoju un sagriezu gabaliņos, liku katliņā, pārkaisīju ar cukuru un sautēju, līdz mīksti, taču vēl neizjukuši, pēc tam atdzesēju. Nu nolēju tikai suliņu, bet rabarberus izmantoju krēmam.

Krēmsieru un biezpienu kopā ar pūdercukuru saputoju. Iemaisīju tajā rabarberus un gabaliņos sagrieztas svaigas zemenes.
Biskvītu atritināju, pārsmērēju ar krēmu un satinu ruletē. Pārkaisīju pūdercukuru. Ievietoju gardumu ledusskapī sastingšanai līdz rītam.Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Izklaide