Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Brigitas "ķēķa stāsti"

Pankūkas ar spinātiem un kūpinātu lasi  iesaku izcept svētdienīgākām brokastīm vai arī kādai citai ēdienreizei. Tās varam pasniegt galdā arī kā gardu uzkodu. Lai tās baudītu, vajadzēja ½ glāzes piena, ½ glāzes ūdens, 1 olu, 100 gramu miltu, 1 tējkaroti cepamā pulvera, 100 gramu svaigu spinātu, mazliet konservētas kukurūzas, sāli, eļļu cepšanai un 200 gramu vai pat mazāk - kūpināta laša vai citas zivs.
   Miltus izsijāju kopā ar cepamo pulveri, pielēju pienu, ūdeni, piesitu olu, piekaisīju mazliet sāls un visu labi samaisīju. Iejaucu mīklā arī mazliet notecinātas konservētās kukurūzas, kā arī noskalotus, apsusinātus un smalki sagrieztus spinātus. Bļodu ar mīklu uz pusstundu ievietoju ledusskapī. Pēc tam pannā ar uzkarsētu eļļu izcepu pankūciņas. Auksti kūpinātu lasi sagriezu gabaliņos un ar tiem rotāju katru izcepto pankūciņu. Ja vēlamies, tās varam vēl papildināt ar skābo krējumu.

Nesen pagatavoju un baudīju brīnišķīgu vieglu ēdienu - kuskusu ar dārzeņiem.

Kas tas par “zvēru”? Kuskusu gatavo no dažādu graudaugu miltiem, visbiežāk – no kviešiem. Skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina, saveļ sīkās lodītēs, un būtībā tā ir rupja maluma manna. Tas nu jau ir pieejams vai katrā veikalā, ir vienkārši pagatavojams, to varam pasniegt kā piedevu pie gaļas vai izmantot kā salātu sastāvdaļu.
Vajadzēja 1 glāzi kuskusa, 1,5 glāzes vārīta ūdens, 30 gramu sviesta, 1 sīpolu, 1 burkānu, 1 sarkano saldo piparu, 3 ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes konservētās kukurūzas, sāli un garšvielas pēc izvēles.
Kuskusu katliņā samaisīju ar sāli, pieliku sviestu un pārlēju ar vārītu ūdeni. Traukam uzliku vāku un atstāju tā saturu uzbriešanai. Pāris reizes ar dakšiņu gan vēl apjaucu, lai “biezputra” irdenāka.
Sīpolu nomizoju un sagriezu pusgredzenos. Burkānu notīrīju, saldo piparu atbrīvoju no sēkliņām, tos sagriezu kubiņos. Ķiplokus notīrīju un sagriezu plēksnītēs.
Pannā ar uzkarsētu augu eļļu ķiplokus pacepu pāris minūtes, pēc tam tos no pannas noņēmu, bet tur liku sīpolus un burkānus. Arī tos pāris minūtes pacepu, tad pievienoju saldos piparus un visu cepu, līdz dārzeņi mīksti. Pēc tam pannā iemaisīju uzbriedušo kuskusu, kukurūzu, garšvielas, visu vēl uzkarsēju un varēju celt galdā. Nekaitēja arī ēdienam pārkaisītās svaigās dillītes.


Biezpiena deserts ar avenēm garšos tiem, kas iecienījuši biezpiena ēdienus. Tam vajadzēja 400 gramu mīksta biezpiena (veselīgāks, protams, vājpiena), 200 gramu 20% skābā krējuma, 250 mililitru piena, ½ glāzes brūnā cukura, 10 gramu želatīna, vaniļas cukuru vai ekstraktu garšai, 300 – 400 gramu svaigu vai arī saldētu aveņu.
Želatīnu pārlēju ar 100 mililitriem piena un atstāju uzbriest.
Katliņā samaisīju 150 mililitru piena ar brūno cukuru, uzvārīju, noņēmu no uguns un iemaisīju uzbriedušo želatīnu, līdz tas izšķīdis.
Ja biezpiens graudains, tas jāizberž caur sietu. Biezpienu ar mikseri putoju, pakāpeniski pievienojot želatīna masu un vaniļu. Atsevišķi jāsaputo skābais krējums un jāiecilā biezpiena masā.
Bļodu izklāju ar dubultu pārtikas plēvīti tā, lai malas vēl paliek pāri. Tajā pa visu apakšu vienmērīgā kārtā izkaisīju aveņu ogas, piemetot arī kādu lielogu melleni. Virs ogām izlīdzināju biezpiena masu. Kad deserts jau bija nedaudz sastindzis, pārsedzu to ar pārtikas plēvīti un ievietoju uz vairākām stundām ledusskapī līdz pilnīgai sastingšanai.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Izklaide