Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Ar āboliem pildīts cālis Mārtiņdienas galdam no alūksnietes Brigitas recepšu pūra

Mārtiņiem par godu, ja vēlamies turēties pie tradīcijām, galdā ceļam vai nu zoss cepeti, vai vismaz gardi pagatavotu vistu. Senie latvieši Mārtiņdienas galdā gan likuši tieši gaili. Nezinu, kā īsti audzēti lielveikalos nopērkamie putniņi, taču, domāju, tur iegādātais un pēc šīs receptes ceptais cālis arī šim nolūkam varētu labi noderēt. Pie tam – pasniedzams jau kopā ar dārzeņiem.

Cāli noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Tad pagatavoju marinādi: sojas mērci, skābo krējumu, sāli, sasmalcinātas vairākas ķiploka daiviņas un garšvielas, kas piemērotas putnu gaļai, labi sajaucu. Ar šo maisījumu apsmērēju cāli gan no iekšpuses, gan ārpuses un piepildīju ar nomazgātiem, no serdēm atbrīvotiem un lielos gabalos sagrieztiem diviem ‘Antonovkas’ šķirnes āboliem. Atstāju to iemarinēties vismaz pāris stundas.

Pēc tam nomazgāju un nomizoju kartupeļus un burkānu, tos sagriezu palielos gabalos. Ja tie mazāki – varam atstāt nepārgrieztus.
Iemarinēto putniņu ievietoju veidnē, apkārt izkārtojot dārzeņus, pārsedzu ar foliju un liku līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Vismaz stundu tas tur tā cepās, pēc tam foliju noņēmu un veidni liku atpakaļ krāsnī vēl uz minūtēm 40, līdz gaļa un kartupeļi gatavi. Un tad jau, nedaudz padzesētu, gardo cepeti kopā ar kartupeļiem varam celt galdā.

Sastāvdaļas
∙ 1 svaigs cālis
(apmēram 1,7 kilogrami),
∙ 2 – 3 āboli,
∙ 50 mililitru sojas mērces,
∙ 2 ēdamkarotes skābā krējuma,
∙ 1 ēdamkarote sinepju,
∙ 8 kartupeļi,
∙ 1 burkāns, ķiploki, sāls un citas garšvielas.

Izklaide