Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Alūksnietes Brigitas "Ķēķa stāsti"

Cūkgaļa ar sieru un spinātiem
• 4 šķēles cūkgaļas karbonādes,
• 250 gramu spinātu,
• 4 – 5 sīpolu loki,
• 250 gramu siera “Mocarella”,
augu eļļa,
• malti melnie pipari, sāls.

Atkal mazliet citādāk pagatavota liesa gaļiņa. Cūkgaļas karbonādi noskaloju, apsusināju un sagriezu šķēlēs, tad tās apcepu uz pannas uzkarsētā augu eļļā. Pēc tam gaļu pārliku veidnē, uzkaisīju garšvielas.
Sagrieztus spinātus un sīpollokus apcepu taukvielās, kas izdalījušās uz pannas. Sarīvēju mocarellas sieru, pievienoju spinātiem un pāris minūtes pacepu, nepārtraukti apmaisot. Piekaisīju sāli un piparus. Zaļumu masu izliku uz gaļas gabaliem, cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz gaļa gatava.

Kolrābji ar burkāniem un āboliem 

• Puse kolrābja,
• 2 nelieli burkāni,
• 3 vidēji lieli skābi āboli,
• skābais krējums.

Salāti it kā līdzīgi pirmajiem, un arī šie labi garšoja.
Kolrābi, burkānus un ābolus nomizoju un sarīvēju uz sakņu rīves. Tā kā āboli bija saldskābi, tos pirms pievienošanas salātiem samaisīju ar sulu no apmēram ceturtdaļas citrona, tādējādi āboli kļuva skābāki un arī nebrūnēja. Piemaisīju skābo krējumu un sāli. Atkal – ātri, vienkārši un veselīgi.

Baltmaizes un rabarberu
sacepums

Nomizotus rabarberus sagriezu gabaliņos, iebēru katliņā, pielēju nedaudz ūdens, piekaisīju cukuru (I) un ingveru. Zem vāka uz mazas uguns tos sautēju minūtes sešas.
Katru baltmaizes šķēlīti bez garoziņas apziedu ar sviestu. Ovālajā veidnē iekaisīju brūno cukuru (II), pēc tam trauka apakšu pilnībā noklāju ar maizes šķēlītēm (ar sviestu apziesto pusi liku uz leju). Virsū izlīdzināju apmēram pusi no sautētajiem rabarberiem.
Olu dzeltenumus saputoju ar cukuru, vaniļas cukuru un šķipsniņu sāls. Piemaisīju biezpienu, smalcinātājā samaltas mandeles un cieti. Iecilāju atlikušos rabarberus. Atsevišķi saputoju gan olu baltumus, gan saldo krējumu, arī tos uzmanīgi iecilāju biezpiena masā. Gaisīgo krēmu izlīdzināju veidnē un liku to līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu vismaz minūtes 35. Gatavo sacepumu pārkaisīju ar pūdercukuru un rotāju ar svaigām zemenēm. To varētu pasniegt galdā arī kopā ar vaniļas saldējumu.

Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Izklaide