Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Alūksnes pusē Brigitas "Ķēķa stāsti"

Jūtot gandarījumu, ka “Ķēķa stāstus” ne tikai izlasāt, bet tajos atrodamās idejas arī izmantojat, pavēstīšu, ko garšīgu atkal esmu pagatavojusi savā virtuvē. Vai atkal ķirbis? Jā!

Ķirbju un dārzeņu zupu ar frikadelēm  izvārīju, par pamatu ņemot šo recepti: 500 gramu ķirbja, 500 gramu maltas vistas gaļas, 3 – 4 kartupeļi, 1 ola, 1 burkāns, 1 sīpols, 250 mililitru saldā krējuma (10%), 50 gramu sviesta apcepšanai, malti melnie pipari, sāls. Tiesa gan, to papildināju pēc savas garšas.
   Samaltai cāļa gaļai pievienoju olu, sāli, piparus, samaisīju un veidoju no masas nelielas frikadelītes. Liku tās vārītā, pasālītā ūdenī un vārīju minūtes septiņas. Buljonu saglabāju.
   Sagriezu kubiņos ķirbi, kartupeļus, sīpolus, burkānus (tos varam arī sarīvēt) un divus selerijas kātus.
   Pannā augu eļļā apcepu sīpolus, burkānus, selerijas, liku buljonā kopā ar ķirbjiem un kartupeļiem un sautēju, līdz dārzeņi mīksti. Ieteikts tos pēc tam sablendēt, taču piekaisīju tikai sāli un piparus, kā arī saldā krējuma vietā pievienoju kausētā siera ar sēnēm kārbiņas saturu. Visbeidzot pieliku klāt arī frikadelītes, zupu uzkarsēju un pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.

Cāļa krūtiņas filejas un kartupeļu plācenīši  ir vienkārši pagatavojami un izdevās gardi, pie tam – “divi vienā”, jo te kopā apvienoti gan kartupeļi, gan arī gaļa. Vajadzēja 5 – 6 kartupeļus, 1 cāļa krūtiņas fileju, 2 olas, 2 ēdamkarotes majonēzes, 3 ķiploka daiviņas, 1 sīpolu, sāli, garšvielas pēc izvēles, augu eļļu cepšanai.
Fileju noskaloju, apsusināju papīra dvielī, sagriezu smalkos salmiņos, piekaisīju sāli un citas garšvielas, kas piemērotas putnu gaļai. Atstāju mierā kādu laiku. Tikmēr nomazgāju, nomizoju un sarīvēju uz rupjās rīves kartupeļus, uzreiz tos liekot bļodā ar ūdeni. Rīvētos kartupeļus vēl nomazgāju – tā tie nekļūs tumši, piekaisīju sāli un atliku malā. Pēc tam tiem ūdeni nolēju, piemaisīju olas, majonēzi, sagriezto fileju, garšvielas un sasmalcinātus sīpolus, visbeidzot - arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus.
   Masu ar ēdamkaroti liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu tā, lai veidojas plācenīši. Cepu no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai. Gatavus tos varam pasniegt ar skābo krējumu vai citām piedevām pēc izvēles.

Lai aizbaidītu pavasara nogurumu, varam pamieloties ar kādu gardu desertu - šāda kafijas želeja ar putukrējumu . Patiešām uzmundrinās un pēc sātīgas pusdienu maltītes uz miegu vairs “nevilks”!
   Lai to baudītu, vajadzīgas 2 glāzes ūdens, 6 ēdamkarotes maltās kafijas, apmēram pusglāze cukura, 2 tējkarotes želatīna, pāris pilītes vaniļas ekstrakta, bet krēmam – 100 gramu saldā krējuma putošanai, kā arī kanēlis vai šokolāde garšai un dekorēšanai.
   No maltās kafijas, ūdens un cukura jāizvāra dzēriens. Steidzīgākie to var pagatavot arī no šķīstošās kafijas (pati arī šoreiz šādā veidā “noslinkoju”).
   Želatīnu aplēju ar dažām karotēm auksta, novārīta ūdens un uzbriedināju, pēc tam kopā ar vaniļu iemaisīju karstajā kafijā, līdz tas izšķīda. Pārlēju brūno šķidrumu piemērotās glāzēs, padzesēju un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Vēlāk želeju dekorēju ar saputotu saldo krējumu, pārkaisīju ar kanēli.       
               

Izklaide