Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Aicina uz diskusiju par tēvu iesaisti un tās nozīmi bērnu audzināšanā

Foto: Unsplash/ attēlam ilustratīva nozīme

Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem partneriem – biedrībām “Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība” un “Latvijas Darba devēju konfederācija” – aicina uz tiešsaistes diskusiju par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem “Vai tētis arī var? Kā aktīvāk iesaistīt tēvus mazuļa aprūpē jau pirmajā dzīves gadā?”. Tā notiks15. novembrī plkst. 12.00. Diskusiju varēs vērot tiešraidē portālā Tvnet un Labklājības ministrijas Facebook kontā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nākamā gada augustā stāsies spēkā Eiropas Savienības direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem noteiktās prasības. Tās paredz individuālu tiesību piešķiršanu uz vismaz četrus mēnešus ilgu apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu – no tiem divus atvaļinājuma mēnešus vecāki nevarēs nodot viens otram. Dati par situāciju Latvijā atklāj, ka bērna kopšanas atvaļinājumu galvenokārt izmanto sievietes (63% gadījumu), tajā pašā laikā 31% vīriešu nemaz nav domājuši vai plānojuši izmantot tēva (paternitātes) atvaļinājumu.

Diskusija iepazīstinās sabiedrību ar gaidāmajām pārmaiņām un to, ko šāds regulējums izmainīs ģimeņu ikdienā. Tajā apspriedīs šādus jautājumus:

  • kas ir bērna kopšanas atvaļinājuma nenododamā daļa un kā tā ietekmēs jaunos vecākus?
  • kāpēc šāds regulējums ir būtisks gan bērna, gan vecāku dzīvēs?
  • vai un kā tēvu aktīvāka iesaiste mazuļa aprūpē veicinās līdzvērtīgāku saikni starp bērnu un abiem vecākiem?
  • kas ir būtiskākās bērna psihoemocionālās vajadzības pirmajā dzīves gadā un kāds ir katra vecāka pienesums to nodrošināšanā un attīstībā?
  • vai Latvijas sabiedrība ir gatava šādām izmaiņām?

Diskusijā piedalīsies Diāna Jakaite, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece, Gatis Smidrovskis, biedrības “Tēvi” valdes loceklis, Inga Akmentiņa-Smildziņa, organizācijas “Mammām un tētiem” vadītāja, Kristīne Balode, klīniskā psiholoģe, un Dāvis Edgars Liepa, ārsts-rezidents psihoterapijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šī būsdiskusiju cikla #dzīvolīdzsvarā otrā diskusija. Pēc pasākuma būs pieejams arī tā videoieraksts.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.