Kas grilētu ēdienu padara izcilu – pareizās receptes jeb īstie grili?

Grils ir viens no pieprasītākajiem rīkiem gatavošanai kopš 20. gadsimta 50. gadiem, kad amerikāņu inženieris Džordžs Stīvens izgudroja pirmo grila versiju. Veikalos ir pieejami dažādu veidu grili, savukārt recepšu grāmatās ir simtiem recepšu. Ja esi gardēdis, uzzini, kā atšķiras grilu veidi un cik dažādus ēdienus uz tiem iespējams pagatavot!

Izvēlies grilu pēc darbības principa!

Grili ir izmantojami ne tikai ārā. Tie nereti iebūvēti arī plītīs un cepeškrāsnīs lietošanai iekštelpās. Iepērkoties internetā, preces aprakstam parasti pievienota informācija, vai iekārtai ir arī grila funkcija. Savukārt dārza grili atšķiras pēc tā, ar ko tie tiek darbināti:

  • Ar oglēm. Ogļu grili ir tradicionāla izvēle. Daudzi cilvēki iecienījuši īpašo dūmu aromātu, kas rodas, grilējot uz oglēm. Papildus pašam grilam un oglēm būs vajadzīgs arī degšķidrums. No grila regulāri jāizņem pelni, kā arī ar speciālu birsti jānoberž sodrēji;

  • Ar gāzi. Dārza grili, ko silda ar gāzi, uzsilst ātrāk nekā ar oglēm darbināmie. Tiem var ērti kontrolēt cepšanas temperatūru. Papildus būs jāiegādājas gāzes balons, ko vēlāk varēs tikai uzpildīt. Gāzes grils ir dārgāks nekā ar oglēm vai elektrību darbināmais;

  • Ar elektrību. Šādu grilu vislabāk izvēlēties tad, ja skaidri zini, ka nevēlēsies to ņemt līdzi piknikā ārpus mājas, jo grilam vajadzīgs strāvas avots. Elektriskajam grilam ir regulējama temperatūra, un tas ir ērti izmantojams.

Dārza grili atšķiras arī pēc izmēra, uzbūves tipa (saliekams vai nesaliekams) un korpusa materiāla (nerūsējošais tērauds, metāls, emalja). Izvēlies savām vajadzībām piemērotāko! Visu veidu dārza grili ir lieliski piemēroti, lai pagatavotu aromātisku un garšīgu ēdienu.

Pagatavo sulīgu šašliku!

Šašliks, šķiet, ir vispopulārākais uz grila gatavotais ēdiens. Pats svarīgākais priekšnoteikums, lai šašliks izdotos baudāms, ir labas kvalitātes gaļa. Tālāk viss atkarīgs no Tavas gaumes. Izmēģini šīs gardēžu pārbaudītās receptes:

  • Ātrais šašliks. Kilogramu gaļas sagriez nelielos gabaliņos un ieliec traukā. Pievieno sāli un piparus pēc izjūtas, smalki sakapātus lociņus, viena vesela citrona sulu vai 3–4 ēdamkarotes etiķi un samaisi. Ar vāku virsū atstāj iemarinēties uz 3 stundām. Pēc tam grilē un pasniedz ar svaigiem zaļumiem un mērci;

  • Eksotiskais šašliks. Kilogramam gabaliņos sagrieztas gaļas pievieno pusi apelsīna (gan sulu, gan sarīvētu miziņu), ēdamkaroti ķiploku pulvera, tējkaroti kaltēta bazilika, pusi tējkarotes malta kardamona. Papildus pieliec 150 gramus majonēzi, 300 gramus treknu krējumu, sāli un piparus. Visu samaisi un marinē apmēram 6–7 stundas;

  • Asais šašliks. Sagatavo maisījumu: 2–3 ēdamkarotes medus, 3 ēdamkarotes sojas mērces, tējkaroti sezama eļļas, tējkaroti ingvera (malta vai svaiga), 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, pavisam nedaudz sarkanos piparus un sāli. Šo maisījumu sajauc ar kilogramu gabaliņos sagrieztas gaļas un atstāj uz apmēram 8 stundām. Šašliks var sanākt stiprs, tāpēc garšvielas nepievieno vairāk nekā norādīts.

Grili paredzēti daudzveidīgu maltīšu gatavošanai

Ja Tev ir grils, nevajag aprobežoties tikai ar šašlika gatavošanu. Grili ir piemēroti arī šādu ēdienu gatavošanai:

  • pica;

  • kraukšķīga kukurūza;

  • burgeri;

  • karstmaizītes;

  • grilēti dārzeņi;

  • veselas vistas cepetis;

  • grilēts omārs;

  • steiks;

  • hotdogi;

  • zivis.

Meklē receptes internetā un kulinārijas izdevumos!

Lai grilēta maltīte izdotos, ir svarīgas abas sastāvdaļas – gan laba recepte, gan kvalitatīvs, siltumnoturīgs un ekonomisks grils. Ja interesējies par grila iegādi, Tev nepieciešama plaša izvēle un uzticamu ražotāju piedāvājums. Aplūko grilu klāstu interneta veikalā 1a.lv!

Reklāmraksti